Workshop IK DOE HET! biedt inspiratie op 50plus beurs

Iedereen die een servicepas van Omring aanschafte op de 50+ beurs kreeg een gratis boek van IK DOE HET! cadeau.

Een paar weken geleden zocht ik ons flexibele kantoor op; Zaamen, een prachtig verbouwd herenhuis aan de grachten in Haarlem. Een plek die we gebruiken als we inspiratie nodig hebben voor een creatief proces. En het maken van de workshop van IK DOE HET! was zo’n gelegenheid.

Vanaf mijn computerscherm keek ik af en toe mijmerend over de bevroren grachten. Wat wilde ik in de workshop doen? Wat kun je doen met een beurspubliek in een korte tijd? In minder dan drie kwartier zou ik mensen aan me moeten binden en ze zo ver krijgen om een stapje naar ‘binnen’ te maken op zoek naar passie die er in ieder mens schuilt. Best een opgave besefte ik me…

Al mijmerend ontstond er van alles. Een opbouw en een opdrachtkaart met vragen voor de deelnemers, waarmee ik snel naar de diepte zou kunnen gaan, zonder dat de drempel te hoog zou worden voor het nietsvermoedende beurspubliek. Aan het einde van de dag klapte ik voldaan mijn notebook dicht en dacht: dit wordt leuk!

Op zaterdag 11 februari was de vuurdoop. Om 11 uur ’s ochtends werd ik in Zwaag verwacht op de 50+ Actief en Gezond beurs van zorgorganisatie Omring. Vlak voor aanvang besloot ik wat mensen aan te spreken: ‘Ik heb een boek geschreven over mensen die na hun zestigste hun dromen zijn gaan realiseren. Komt u naar mijn workshop?’ Er lichtten ogen op…en dat gebeurde vaker naarmate ik meerdere mensen benaderde.

Om 11 uur was het zaaltje stampvol. Er waren zelfs mensen die speciaal voor mij waren gekomen. Zoals die mevrouw van 57 die haar baan was kwijt geraakt, maar niet bij de pakken neer wilde gaan zitten. ‘Ik heb eerder voor uitdagingen gestaan en in Nepal de Himalaya beklommen, dit gaat me ook lukken’, zei ze strijdlustig.
Anderen waren nietsvermoedend over wat ze te wachten stond in de zaal gaan zitten. Maar iedereen deed erg actief mee, viel me op. Aan het einde van de sessie was het voor iedereen duidelijk waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Maar daar bleef het niet bij; we maakten ook een afspraak met onszelf om te doen.

Zo ging een mevrouw naar huis met de afspraak om vaker in de natuur te lopen; een andere wilde haar hobby ‘kaarten maken’ weer oppakken en die meneer die het als arts zo fijn vond om aan stervensbegeleiding te doen, ging op zoek naar mogelijkheden om vaker bij dat proces betrokken te kunnen zijn.
Ik had niet verwacht dat mensen in zo’n korte tijd zoveel zouden delen met elkaar. Dat was echt prachtig en zeer waardevol om te zien.

Ook ik maakte een afspraak met mezelf. Dit jaar ga ik in ieder geval vier workshops IK DOE HET! geven. Simpelweg omdat het mij blij maakt om dit te doen en om te zien hoeveel kracht er schuil gaat in een mens. En dat mijn boek een prachtig middel is om die kracht aan te boren. Niet vanuit een probleem, een tekortkoming of een beperking, waarmee ouder worden vaak wordt geassocieerd. Nee. Vanuit mogelijkheden, een oneindige horizon en de overtuiging dat iedere dag een nieuwe kans biedt om een stapje te maken naar je eigen geluk.

Ook als je ouder bent. Of misschien juist wel als je ouder bent.

Mireille Goedkoop

PS: Wil jij ook een workshop IK DOE HET! voor jouw organisatie? Kijk hier voor meer informatie.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − eight =