Pensioen cadeau

Dick (75) gaat over een paar weken weer naar zijn zeilboot in Afrika. Hij nam daarom gisteren al het boek in ontvangst. "Ik heb wel genoeg van al die gesprekken met oudjes hier; ik ga me weer onder de jongeren begeven."

‘Tuurlijk’, roept de achterbuurvrouw (43) enthousiast, ‘ik geef jullie boek cadeau aan de vriend van mijn moeder volgende week!’ Ze vertelt me dat ze in de herfstvakantie met de hele familie een weekje naar de Ardennen gaan tere ere van het pensioen van haar stiefvader. Een heugelijk feit dat gevierd moet worden. ‘Hoe kijk jij er eigenlijk tegenaan mam?’, had ze haar moeder gevraagd. Zij verwachtte dat ze er wel even aan zou moeten wennen om manlief de hele dag thuis te hebben. Het leven na het pensioen is een periode van transformatie zullen we maar zeggen, voor beide partners. Van het opnieuw uitvinden van jezelf, van elkaar en vaak ook van oude of nieuwe passies in het leven. Een toepasselijker pensioen cadeau dan ons boek IK DOE HET! is in dat opzicht niet te bedenken.

Maar niet voor iedereen is het pensioen een cadeau. Zo vertelde Dick (75), die in ons boek IK DOE HET! staat geportretteerd, dat hij nog graag een paar jaar had willen doorwerken. Maar hij moest stoppen, hij had geen keuze. Die tijden zijn aan het veranderen en dat moet ook wel. De ontwikkelingen in de maatschappij, de economie en de veranderende mens vragen om aanpassing van wetten en regels. Wie wil zich nog laten opleggen dat hij moet stoppen met werken? Toch worden mensen door het stoppen met werken ook gedwongen om andere dingen te gaan doen, wat volgens mij een weldaad is voor je geest en gezondheid.

Dick ontving als een van de geportretteerden afgelopen weekend ons boek al cadeau, omdat hij op het punt staat om weer naar zijn zeilboot in Zuid Afrika te vertrekken. Ik vroeg hem of hij er zin in had. ‘Ik heb wel genoeg van die gesprekken met oude mensen hier’, zei hij quasi gekscherend. ‘In Afrika ga ik met veel jonge mensen om en die vertellen niet steeds verhalen uit de oude doos.’ Dick had zes boeken besteld met zijn eigen naam erop om aan familie en vrienden weg te geven. Het was zo leuk om hem te zien met die boeken, wetende dat hij over een paar weken weer in zijn eentje (75 jaar!) van Zuid Afrika naar Madagaskar zeilt en zijn reis als backpacker voortzet in dit armoedige Afrikaanse land. Ook al is hij gedwongen met pensioen, ons boek IK DOE HET! is ook voor hem een groot cadeau. Vandaag belde hij speciaal om ons nogmaals te feliciteren: ‘Het boek is zo mooi geworden met de eigentijdse vormgeving en sprekende foto’s. Zo’n boek was er nog niet voor gepensioneerden.”

Het leuke is dat er ook kruisbestuiving tussen generaties ontstaat. Want wat Dick niet weet, is dat ik ook een bericht kreeg van een goede vriend Roel (40) die twee boeken had besteld voor zijn vader en schoonvader. Hij las als eerste het verhaal van Dick. Als ex- Artsen Zonder Grenzen medewerker in Afrika voelde Roel zich meteen aangetrokken tot dit verhaal met de titel ‘Opa Afrika’. “Heerlijk om te lezen”, jubelde hij.
Ons boek IK DOE HET! zet dus iedereen aan het denken. Jong inspireert oud en vice versa, met of zonder pensioen. Dat is geweldig om te zien.

Als klap op de vuurpijl ontving ik ook nog een twitter bericht van Bep van 82 jaar. Ja, een twitterbericht..! Bep melde me dat ze ons boek aan haar jongste zus van 70 jaar had gegeven.
Wat is er mooier dan een boek gemaakt te hebben dat mensen als een cadeau ervaren en als cadeau geven?

Mireille Goedkoop

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + twelve =