Leeftijdsbewust personeelsbeleid: de oudere werknemer telt weer mee

Hoe activeert de gemiddelde HR-manager zijn oudere werknemers? IK DOE HET! initieert en ontwikkelt een innovatief mobiliteitstraject in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds.

Je zou het misschien in eerste instantie niet denken in een tijd waarin werkloosheidscijfers iedere dag toenemen. Maar de meest recente cijfers van het CBS liegen er niet om. Sinds 2011 zijn er onder mannen meer vijftigers werkzaam dan dertigers. De beroepsbevolking veroudert met sneltreinvaart, zeker nu de eerste babyboomers 65 zijn geworden. De meeste werkgevers kunnen dus niet meer om oudere werknemers heen.

Maar wie is nu die oudere werknemer? Ze zijn er in vele soorten en maten, net zoals de jongere werknemer. Het varieert van de gewilde, door de wolgeverfde bestuurder tot het middenkaderlid dat al 15 jaar hetzelfde werk doet, tot de fabrieksarbeider of thuiszorgmedewerker die het werk in de laatste jaren van zijn werkzame leven toch wel fysiek zwaar gaat vinden.
Behalve de eerste groep hebben al deze mensen aandacht nodig, net zoals jonge werknemers. Maar wel specifieke aandacht gericht op de levensfase waarin ze zich begeven en gericht op de situatie waarin ze zich bevinden met als horizon dat binnen circa tien jaar het werkzame leven ophoudt.

Door het maken van het boek IK DOE HET! en de vele gesprekken die ik met (pre)gepensioneerden heb gevoerd, is het me duidelijk geworden dat deze periode richting het pensioen een hele belangrijke transitiefase is. Er zijn cursussen voor: de pensioen-in-zicht cursus of ook wel PIZ-cursus genoemd. Maar daar begin je pas aan als je met pensioen gaat. Dat helpt een werkgever en werknemer dus niet om de laatste 10 jaar van het werkzame leven zo optimaal mogelijk in te vullen.

Waarom gaat men er pas over na denken wat men leuk vindt, als men niet meer werkt? En waarom wordt menig 55-plusser in de ‘vrij’ gezet om maar tot het pensioen door te hobbelen? Ik zie wel andere, meer functionele trainingstrajecten voor me waarbij mensen worden aangezet echt op zoek te gaan naar de motor van hun energie. Als de werkgever durft om dit aan te gaan en hun 55+ werknemers ondersteunt om dit te doen, dan ben ik ervan overtuigd dat er heel veel moois ontstaat, ook op de werkvloer.

IK DOE HET! initieert en ontwikkelt bovengenoemde trajecten momenteel met vooraanstaande trainingsbureaus en partijen die de gezondheid en vitaliteit van 55-plussers als doel stellen, waaronder het Nationaal Ouderenfonds. Wilt u zich aansluiten of bent u benieuwd? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Bijeenkomst 18 juni a.s

Bent u een HR-professional en wilt u meepraten over dit onderwerp? Op 18 juni a.s. organiseert het Nationaal Ouderenfonds samen met IK DOE HET! een bijeenkomst, waarbij we samen brainstormen en u een aantal producten/trajecten voorleggen die zijn ontwikkeld vanuit de IK DOE HET! gedachte. Zie voor meer informatie: https://www.ik-doehet.nl/telt-de-oudere-werknemer-nog-mee-bijeenkomst-18-juni-a-s-voor-hr-professionals

Ik hoor graag van u als u wilt deelnemen!

Mireille Goedkoop

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 13 =