Een succesvolle boeklancering!

We zijn trots op de boeklancering van IK DOE HET! Met hulp van Catherine Keyl, Adjiedj Bakas en Arjan in't Veld was het een groot succes.

Het is donderdagochtend. Niet zo maar een ochtend. Maar de dag na de boekpresentatie van IK DOE HET! Ik word aanmerkelijk anders wakker dan de dag ervoor. Er hangt een ‘wolk’ in mijn hoofd vol met indrukken, gesprekken en reacties van mensen die aanwezig waren. Maar ik voel ook rust. De spanning is eraf en ik kan terugkijken op echt een succesvolle middag.

Maar wat maakt zo’n middag nu tot een succes? Ben ik gewoon blij dat mijn presentatie goed ging? Dat mensen laaiend enthousiast waren? Dat we werden getrakteerd op een schitterend uitzicht over het IJ door het mooie weer? Dat iedereen het boek zo mooi vond? Dat ik zoveel goede gesprekken heb gevoerd? Dat de sprekers inspirerende speeches hebben gehouden?
Of is het pas echt een succes te noemen als de eerste 5000 boeken verkocht zijn en we naar een tweede druk gaan?

Ik weet het niet, maar er heerst een voldaan gevoel op deze ochtend. Michiel en ik besluiten om nog even na te genieten. Na wat mails en telefoontjes trekken we voor een paar uur de stekker eruit en vertrekken richting sauna. Even stilstaan en alles op ons in laten werken.
Na wat stomen en badderen, vertrek ik naar de stiltekamer. Grote sofa’s nodigen uit tot een moment van bezinning. Ik sukkel een beetje in slaap.

Op het moment dat ik mijn ogen weer open, valt mijn blik op een spreuk op de muur.

‘Echte aandacht is het grootste cadeau dat je kunt geven’

Zou dat het zijn?

Ik moet denken aan de woorden van Jan, toen we vorige week samen bij KoffieMax waren om over het boek te praten. Met 7 minuten, die verdeeld moesten worden over mij en twee mensen uit het boek, was echte aandacht ver te zoeken. ‘Het is wel erg vluchtig’, zei Jan. En dan was het voor tv-begrippen nog relatief veel tijd dat aan ons boek werd besteed.
Een voldaan gevoel had ik dan ook niet over de uitzending. Maar wel over het contact met de visagiste en over het gesprek dat ontstond met Annie Schilder en Jan Keizer in de kleedkamer. Want daar was tijd voor echt wederzijds contact.

Ik kom tot de conclusie dat daarom de boekpresentatie een groot succes was. Ik heb iets vanuit mijn hart en ziel gemaakt, met mensen die iets vanuit hun hart en ziel doen. De ‘chemistry’ die daarbij is ontstaan, was te voelen. Iedereen die er was, was er met aandacht voor de ander. Dat had een gigantisch stimulerend effect en zorgde voor een hele goede ‘vibe’.

En dat mijn ego nu heel hard protesteert van: “Ja, hallo! Pas bij een tweede druk is er reden tot felicitaties!’ Dat neem ik maar voor lief. Ik heb hopelijk nog jaren te gaan om volledig ZEN te worden en mijn ego met pensioen te sturen. Ondertussen blijf ik gewoon mijn hart volgen en vertrouw erop dat dan de mooiste dingen ontstaan.

Met dank aan iedereen die op 16 november aanwezig was, zowel fysiek als in gedachten.

Mireille Goedkoop

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × four =