e-reader de toekomst voor 50plus?

Daar is ‘ie dan. Mijn boek IK DOE HET! als e-book. Het schijnt dat juist de 50-plusser dol is op e-readers, dus wij konden niet achterblijven om onze titel ook als e-book uit te brengen. Maar eerlijk is eerlijk, het was even slikken voor ons. De prachtige vormgeving waar we samen met onze vormgevers zo hard op geploeterd hebben, is geminimaliseerd tot een paar plaatjes in een standaard sjabloon. De mooie fonts (lettertypes) zijn verdwenen als ook de kleuren. Eigenlijk is het boek onherkenbaar geworden voor ons. Kan dat echt niet anders? Na wat onderzoek blijkt het inderdaad niet anders te kunnen. Tenminste niet als je geen ‘scrol’ problemen wilt hebben en de lezer de tekst in zijn geheel op het scherm ziet.

Natuurlijk blijft de tekst van mijn boek hetzelfde, ongeacht de vorm van het boek. Voor een paperback met alleen maar tekst in zwart wit doet een e-book niet onder voor een fysiek boek. Maar dat is voor een een boek als IK DOE HET!, die in full colour met veel foto’s en een aansprekende vormgeving is gemaakt, toch heel anders.

Ik ben benieuwd wie het boek aanschaft als e-book en wat de ervaringen zijn. Misschien moet ik constateren dat ik de 50-plusser van tegenwoordig wel niet meer kan bijhouden. Dat ik een 38-jarige ‘ouderwetse’ liefhebster van print en mooie boeken en magazines ben. Je ziet mij geen kranten lezen op een computer of een boek op een schermpje. Nee hoor, lekker bladeren, beleven en het inkt opsnuiven, dat is meer mijn ding.

Er zijn generaties voor en na mij die er anders over denken. En ik ga heus wel met mijn tijd mee. Het e-book van IK DOE HET! is er toch? Maar als je het mij vraagt….? Dan is de e-reader niet de toekomst, maar eerder al weer passé.

This entry was posted in Blog, Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − seven =