Don’t retire, but rewire

Olga kan over 5 jaar met pensioen, maar dat wacht ze niet af. Ze gaat haar passie achterna en start als zzp'er. Op www.ik-doehet.nl blogt ze over de stappen die ze zet.

Het is niet zo dat ik in mijn leven nog niet eerder het avontuur ben aangegaan. Ik ben van Radiologisch laborante, via vrijwilligerscoördinator en consultant tot webredacteur gedarteld. In de tussentijd communicatie en bedrijfskundige informatica gestudeerd en 3 kinderen opgevoed. Altijd als ik dit zo aan mensen vertel, scoor ik heel hoog en zijn de oh’s en ah’s niet van de lucht. Nou ja, als ik terugkijk dan ben ik ook wel een beetje trots…

De stap die ik nu ga zetten (maar stiekem in mijn hart al vele malen heb gezet), is toch wel apart.
ZZP’er met een passie voor echt eerlijk eten, lokaal voedsel, duurzaam geproduceerd eten. En nou maar proberen daar mijn geld mee te verdienen. Dat is toch een uitdaging…toch?
Nou..een uitdaging? Het lijkt eerder alsof ik achteruit aan het zwemmen ben. En dan op mijn rug met mijn blik naar de hemel, niet wetende of ik de kant snel zal raken met mijn vingertoppen. Vlug maar weer op mijn buik verder zodat ik alles in het vizier heb. Lekker veilig naar de kant terug….

Mireille vroeg me tijdens ons interview of ik ook wel eens twijfelde, of de paniek wel eens uitbrak. Nou en of! Dan grijpt het me naar de keel en vraag ik mezelf af: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Blijft toch lekker de laatste 5 jaar veilig zitten waar je zit.
Ja, er zijn regelmatig van die momenten dat het zwaard van Damocles boven me lijkt te hangen. En dan kan ik niet dat stapje achteruit doen en even kijken naar hoe eng het nou écht is…zoals therapeuten ons vaak vertellen te doen. Soms….soms…. dan breekt plots de zon door en kan ik alles bekijken in het licht van “Zen” en van Deepak Chopra’s “let go and step into the flow” en weet ik dat ik nog altijd met vervroegd pensioen kan gaan of dat ik gewoon bij een tuincentrum of een natuurvoedingszaak  kan gaan werken. Want als ik door de stad fiets zie ik echt heel vaak “personeel gevraagd”….dus niks aan de hand! Nee, hoor…geld verdienen…geen enkel probleem! Iedereen wil me aannemen. Ook al ben ik binnenkort 61. Hoe vaak wordt er niet gezegd: ‘Als je wilt werken dan is er altijd iets te vinden?’

Maar voorlopig werk ik nog in een vast dienstverband bij de Provincie. Mijn wens tot vrijwillig vertrek is al aangekondigd door mij. Ze snappen het allemaal en ze vinden het ontzettend knap. ‘Nog op je 60e zo’n stap zetten. Goh…wat knap. Hoe doe je dat nou met je pensioen? Weet je wel dat je dan niets meer opbouwt en dat het ontzettend duur is om zelf je pensioen op te bouwen?’ En zoals altijd zeggen deze opmerkingen meer over de ander dan over mij. Maar ben toch maar in allerijl bij het ABP langsgegaan om uit te laten rekenen met hoeveel ik het straks moet doen…( …oei..auw!).
Nu nóg een keertje langs de KvK en de mijnheer van de belastingen. Want jawel, mijn vriend en ik willen namelijk een VOF beginnen. Vennootschap onder Firma. Schijnt een prima oplossing te zijn zo heeft de mevrouw van de KvK me verteld. Mijn vriend Jac is 66 en sinds kort ook weer ZZP’er. Handen ineenslaan! Daar gaat het om in het leven. Niet bang zijn voor een beetje avontuur. Ondertussen ook nog even lid worden van een Coop Breda DuurSaam, zodat ik mijn duurzame hart kan volgen. Statuten en huishoudelijke reglement lezen en begrijpen. Gelukkig heeft Jac rechten gestudeerd.
Er is nog zoveel te doen……..

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =