Column babyboomer Gerda, 55-plusser, senior, oudere jongere…of hoe je het ook noemen wilt.

OmringMagazine_#1-columnIeder kwartaal vertelt Gerda (59) iets over haar leven in het Omring magazine.

Wijze lessen in India

Zoals velen van jullie misschien ook wel hebben gedaan, heb ik een film gekeken tijdens de Kerstdagen. In The best exotic Marigold hotel maken zeven zestigplussers afzonderlijk van elkaar – en met verschillende redenen – een reis naar India. De één is net weduwe, de ander zoekt een oppepper in zijn huwelijk en de volgende krijgt een nieuwe heup in India. Ze verblijven in hetzelfde hotel. Wat ze van tevoren niet weten, is dat het hotel vervallen is. Het wordt gerund door een overenthousiaste jonge Indiër, die ondanks de uiterlijke gebreken vooral potentie ziet in het hotel.

Hoe metaforisch voor deze zestigplussers! Want ze staan allemaal op een kruispunt in het leven en willen dolgraag nog nieuwe dingen ontdekken, avontuur aangaan en hun mogelijkheden verkennen. Maar angsten, gewoontes, onzekerheden en de tellende jaren houden hen tegen. Uiteraard komt daar verandering in als ze eenmaal in India zijn.

De film raakte me. Het heeft me niet alleen doen lachen en relativeren, maar me ook aan het denken gezet. Want hoe sta ik ervoor? Wat ga ik doen als ik niet meer hoef te werken? Hoe loopt het tussen Nico en mij als werkverplichtingen wegvallen?

Nu we ons toch in de maand begeven waarin het maken van goede voornemens een traditie is, neem ik mezelf voor om hier eens verder over na te denken. Het voelt alsof de waakvlam in mij op een hoger standje gezet wil worden. Of het bij goede voornemens blijft, zullen we zien. Eén uitspraak uit de film neem ik in ieder geval in mijn gedachten mee dit jaar: ‘The only real failure you can make, is the failure to change.’

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =