Breng dromen tot leven. Voor en na je pensioen

Nog geen week geleden, schreef ik over mijn achterbuurvrouw. Dat haar moeder haar en alle andere kinderen en kleinkinderen had uitgenodigd om het pensioen van haar vriend te vieren tijdens de herfstvakantie. Op de eerste avond van hun samenzijn, is ze zo maar in het bijzijn van al haar geliefden gestorven.
Uit het niets, 67 jaar, kerngezond.

Onwerkelijk.

Dat is het enige woord dat je daarvoor kunt hebben.
Maar het is de werkelijkheid, die leven heet.

Stel je haar man eens voor. Net gepensioneerd; dagelijkse verplichtingen van het werk zijn er niet meer; je bent wellicht vol plannen hoe om te gaan met ‘de tijd’ die ontstaat na het werkzame leven, en dan plotseling is je geliefde er niet meer.

Wreed.
Maar het is de werkelijkheid, die leven heet.

Het raakt me enorm. Waarom weet ik niet. De dood is een fascinerend iets. Het is de enige zekerheid die we hebben in het leven. Regelmatig sta ik er bij stil en vraag mezelf: doe ik nu wat ik echt wil? Waarom ben ik hier op deze aardbol, wat heb ik te doen in dit leven?

Er zijn geen zekerheden, behalve de dood.
Dat is de werkelijkheid, die leven heet.

Het is een prachtige dag. Bladeren kleuren langzaam van groen naar geel, om uiteindelijk bruin van de tak naar beneden te dwarrelen, los van de boom. Volgend jaar komen er weer nieuwe. Van kleine knopjes, tot prachtige lichtgroene bladeren, soms met bloesem, in volle bloei.

De dood is een nieuw begin.
Dat is de werkelijkheid, die leven heet.

Dromen, we hebben ze allemaal. Over dingen die we zouden willen doen. Maar angst voor het ondiepe, voor de onzekerheid weerhoudt ons vaak om over te gaan tot actie. Om dromen tot de werkelijkheid te maken.

Ik roep op tot leven. Tot echt leven.
Met passie, zonder angst, bewust, met mededogen en liefde, alsof vandaag je laatste dag was.

Ik begin bij mezelf. En beloof het iedere dag weer te proberen. Om alles eruit te halen wat erin zit.

Met dank aan het leven.

Mireille Goedkoop

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − ten =